innity

pages

Wednesday, April 11, 2018

(BANGSA JOHOR) Pengakuan Aku Orang Labis Johor

PRU 14 - A citizen betrayed. Open Confession to our politicians.

37 tahun lalu, saya dilahirkan dan dibesarkan di  Labis, Johor. Ada beberapa perkara wajib yang secara exclusive nya menjadi DNA orang Johor, antaranya adalah makan nasi wajib ada kicap, goreng pisang (and everything else) dengan sambal kicap, dan Melayu yang secara automatik nya akan setia kepada UMNO.

My entire life and all of my family member's life, kami tidak pernah terima parti lain selain UMNO. Kalau UMNO itu pembekal darah, percaya lah, dalam badan kami ini semua nya adalah darah dengan brand UMNO. For us UMNO cant do no wrong. To be a part of UMNO adalah satu kebanggaan dan satu bentuk kesetiaan bagi Melayu Johor. Even when i was growing up, when ever my grandfather want to gave me a pep talk, he would use UMNO leaders like Rafidah Aziz and Dr Mahathir as examples. Belajar rajin rajin dan jadi seperti mereka. "Jadi orang pandai yang bangunkan bangsa" he said. 

For us, hanya UMNO yang akan memperjuangkan nasib melayu, just like what it did back in the 1940s, by our very own Dato Onn Jaafar in Batu Pahat, the district where my grandparents ( who was a hardcore UMNO supporter) live, and my moyang 's stomping ground. I can bet  that my great grandparents also vote for UMNO in the most historical election that shape our country.

But then, things started to change within UMNO's leadership as well as Barisan Nasional's, that has also directly change the way government rule this country.  Politics have become the field ground where people join just to gain personal profits, tidak lagi seperti dahulu dimana ianya adalah platform untuk membela bangsa, agama dan negara. Adakah anda semua lupa sejarah penubuhan parti parti politik lain yang turut menjadi cabang kepada Barisan Nasional, tentang bagaimana MCA dan MIC ditubuhkan? Semuanya adalah bagi mencapai kesepakatan diantara kaum agar kita semua dapat menikmati kemerdekaan.

For years, saya terpaksa melihat kepincangan dalam parti politik yang menjadi darah daging saya. Dan akhirnya, menjadi sebuah parti yang memalukan akibat tindakan sebahagian besar ahlinya. Menjadi ahli UMNO bukan lagi untuk memperjuangkan rakyat tetapi, memperjuangkan kepentingan sesetengah pihak. Tetapi atas dasar kesetiaan, saya beritahu diri sendiri, maybe it just rumours, maybe it is just done by a few UMNO members, and maybe i should still be grateful for what UMNO have done and fight for the past 6 decades.

Then come the 1MDB and the RM2. 6 billion scandal, it totally crushed what ever faith and loyalty i have left for this party. The act of  removing honest peoples that want to bring the truth to light regarding the scandal,  the downright spiral of Malaysian economy dan nama baik negara ini di mata dunia, solidify my belief that something must be done to save our country from the abyss.

Ianya sangat mengecewakan, bila keadaan rakyat sekarang adalah lebih teruk dari generasi sebelum kita. Buying power kita yang mula menurun sejak lebih sedekad lalu ( tahun 2000, sebungkus nasi, sekor ikan kembung, sambal dan sayur hanya berharga RM2. 80-3.00, sekarang item yang sama bernilai hampir RM8, peningkatan 300% berbanding kadar kenaikan gaji, fresh graduates engineering tahun 2000 bergaji sekitar RM 1500-1600, fresh graduates sekarang, bergaji sekitar RM2500-2800, peningkatan sebanyak 75-80% sahaja), peluang pekerjaan dalam sektor sains dan teknologi yang juga makin menurun, keadaan social yang semakin tidak stabil dan banyak lagi.

People who know me, knows that saya bukanlah jenis orang yang mengharapkan bantuan, i work hard for everything that i want. Dari rakyat miskin golongan penoreh getah yang makan bubur dan sambal waktu musim tengkujuh, i work hard to change my life dan jadi seorang pekerja professional yang banyak merantau ke seluruh dunia dan berjumpa pelbagai bangsa.  Saya tidak mengharapkan segalanya diberikan kepada saya oleh kerajaan tetapi apa yang saya mahu adalah to be given an equal fighting chance to work hard and make my life better. Dan untuk terus menjadikan bangsa dan negara saya sebagai bangsa dan negara yang dihormati. Malaysia dulu pernah menjadi negara kecil yang dihormati dan disegani dunia, sekarang Malaysia hanyalah bahan ejekan dunia.

Undi saya yang terakhir dulu adalah untuk Barisan Nasional, tetapi kali ini, tidak lagi. Kali ini saya perlu menjatuhkan mereka demi menyelamatkan negara yang saya sayang. Saya tidak mahu menghancurkan UMNO yang merupakan darah daging saya, tetapi this is my effort untuk purge out pemimpin mereka yang telah rosak. Duri duri yang mencucuk kedalam daging UMNO perlu di korek keluar, dan ianya adalah suatu yang menyakitkan, tetapi ianya perlu bagi memulihkan UMNO kembali.

 Ianya bukan keputusan yang mudah, bagi hardcore UMNO seperti bapa saya, dia kerap mengulang ayat yang sama "kita bukan tidak marah pada Najib tetapi kalau tak sokong UMNO, tiada yang akan bela nasib kita".  Tetapi bagi saya, the act of casting my vote untuk parti lain selain UMNO adalah pengkhianatan.

But then again, I am the loyal Citizen that was first betrayed by them, am i not?. Mandat yang saya berikan telah mereka salah gunakan bagi kepentingan mereka sendiri. There fore, pengkhianatan ini adalah ssesuatu yang saya perlu lakukan untuk menyedarkan pimpinan sekarang dan pemimpin pada masa hadapan, bahawa anda tidak boleh berbuat sesuka hati anda. Anda dipilih sebagai pemegang amanah rakyat, dan sekiranya anda tidak amanah, YOU WILL BE REMOVED. Ini adalah peringatan kepada mereka bahawa they are to serve THE PEOPLE not "THEIR PEOPLE"

This might be a very risky gamble that might left me crying later, but saya pasti dengan suatu perkara, iaitu Dato Onn bin Jaafar dan Tun Razak mungkin sedang menangis saat ini melihat kehancuran segala usaha yang pernah mereka kerjakan dahulu.

Kalau anda juga merasa apa yang saya rasa  please spread this around. The politicians NEED to know that they better straighten up themselves for good.

18 comments:

  1. to the writer of this comment,

    I salute you, Sir. I am not from johor but from a state without umno.

    what you have expressed is very true. even we were and or are also affected by profiteering umno leaders.

    saya berdoa pada Allah swt agar ramai pengundi muda atau dewasa berfikiran seperti anda pengomen.

    save our nation from total desteruction. I must vote other than BN for upcoming election.... allahuakbar

    ReplyDelete
  2. Saya dilahirkan 1969 di batupahat johor.....tapi...jiwa Dan raga telah bertukar kepada pakatan harapan ...sneak najib razak membina onar kepada rakyat.....

    ReplyDelete
  3. Percayalah....johor...telah berubah hati rakyat...pakatannharapan adalah pembela dan penyelanat rakyat umumnya....Raja perabis duit dan cakap lepas.....hapuskan Raja sultan lagi bagus...zaman moden pemerintahan teknologi dan dayasaing...bukan symbol raja..

    ReplyDelete
  4. Anda tidak khianat,,mereka yang didalam UMNO yang khianat..so..x perlu rasa bersalah....

    ReplyDelete
  5. pengakuan tuan secara jujur tentang perkembangan umno dari dulu hingga sekarang sesuatu yang patut diterima secara terbuka dan matang juga perubahan sokongan tuan amat wajar dengan keadaan pada masa ini.
    kekadang kebenaran yang tuan perolehi telah ditutup oleh fitnah dan fakta yang bohong. tuan seolah olah menafikan kebenaran penjelasan oleh kerajaan terutama tentang 1mdb, kenaikan kos harga barang, hutang negara dan keadaan ekonomi semasa yang baik. apabila kerajaan memberi penjelasan tentang 1mdb dan mengatakan bukti isu 1mdb oleh pembangkang adalah bohong yg menggunakan dokumen sarawak reports yg boleh dipertikaikan mengapa kita masih sangsi. tambahan pula ade anggota pac dari dap mengatakan semua nya pembohongan kita masih juga tidak menerima nya. apabila doj mengambil masa hampir 2 tahun hingga sekarang untuk mendakwa 1mdb tapi belum jugak melakukan nya kita masih tidak mahu menerima kebenaran berkenaan. mengapa berlaku demikian. pegangan politik saya senang jika bersalah ade bukti dakwa di mahkamah. jgn hanya berkata saya ade berlori lori dan berkotak kotak bukti tapi simpan tunggu sehingga masa yg sesuai saya bimbang kotak kotak itu nanti di makan anai anai. isu gst sebelum ini cukai yang dikenakan sebelum ini 12% sekarang ini hanya 6%. kan kurang tu tapi bezanya sekarang semua syarikat dan pembayar cukai tidak boleh mengelak dari membayar cukai. sedangkan dulu terdapat byk loop hole. sebenar nya rakyat malaysia ini telah ditipu oleh peniaga sekian lama. kita tak usah cakap peniaga bangsa ape. apabila keuntungan mereka kurang mereka mengambil kesempatan dengan mengecaj kos kepada rakyat. kalau ikut betul kita sepatutnya tak akan menerima tempias kos barang kerana kerajaan telah menetapkan bahawa barangan asas tak dikenakan gst. kalau kita hidup hanya dengan membeli barang asas untuk kita tidak akan menerima bebanan kos dan dikenakan gst. tapi biasa lah rakyat malaysia astro kena ade, hp kena ade, makan fast food dan sebagai nya. sebenarnya hati kita ini telah hitam kerna telah dimanipulasi oleh fakta fakta yg bohong. kata kata rafizi kita terima secara bulat bulat tanpa periksa.
    perbincangan perlu ade titik persetujuan. sekiranya tiada kita, bercakap sampai ke subuh pun tak guna. sungguh banyak kebaikan yang keraaan telah lakukan tetapi rakyat malaysia tidak pernah menghargai nya. kerajaan yg ade ni adelah yg terbaik kita ade so sama sama lah kita memberi sokongan, saya bimbang nanti bangsa kita akan melukut di tepi gantang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan...cuba tuan suruh PEYEM tuan tu jd gentlemen dlu...jgn dok kepit telur...hadap tuduhan tu di mahkamah...bukan tukar peguam negara contohnya...lagi satu ape justifikasi untuk OSAkan laporan 1MDB tu? salah urus tadbir pun...xkan camtu je nak dilepaskan...kalo pegawai bawahan yang buat kesilapan sama macam mana?

      Delete
  6. Politik cari makan nih!

    ReplyDelete
  7. Exactly as what i am thinking..

    Mereka telah mengkhianati kepercayaan kita. Maka jangan salahkan kita jika tidak mengundi mereka lagi.

    Jangan lupa..pengundi2 seperti kita inilah yang selamatkan mereka pada PRU13 lalu.

    ReplyDelete
  8. Tak pa lah hang sorang syok sendiri tapi aku tetap percaya pada BN yang dah bertahun-tahun banyak berjasa pada aku, melayu, bumiputera, islam dan negara kan, kik3

    ReplyDelete
  9. Ketika Tun Mahathir masih lagi menjadi pemimpin UMNO, beliau telahpun mengatakan UMNO is rotten to the core, yang jika diterjemahkan menjadi UMNO amat busuk hingga ke usus.

    ReplyDelete
  10. Super duper bahasa rojak
    Bangsa hibrid ni hehe

    ReplyDelete

  11. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    ReplyDelete
  12. Mcm bagus jer...

    ReplyDelete
  13. Kalau 3 orang anak lahir jadi billionair dgn datuk tidak ada harta pusaka . APA CERITA ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bis tu semah ngan anak2 dia tu menabung dari kecik? tu ko tanak tanye ke APA Cerita Bangang?

      Delete
  14. Aku tetap percaya Mahathir.
    Aku dah hilang percaya kpd UMNO.

    ReplyDelete
  15. PRU13
    Parlimen Batu Pahat - PKR
    DUN - BN

    Ini kalilah semua PKR.

    ReplyDelete
  16. terima hakikat pru14 BN akan menang BESAR. pertandingan 3 penjuru akan memihak kpd BN.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com